Ile wody za energię?
18 kwietnia 2008, 10:49Naukowcy z Virgina Polytechnic Institute i Virginia State University opublikowali statystyki pokazujące, jak wiele wody trzeba zużyć, by wyprodukować i dostarczyć różne rodzaje energii. Wynika z nich, że jeśli przez cały rok, po 12 godzin każdego dnia, będziemy palili 60-watową żarówkę, to zużyjemy w ciągu roku niemal 23 000 litrów wody.
Superchleb bez cienia goryczy
9 września 2008, 14:35Badacze z Fraunhofer Institute wyizolowali z siemienia lnianego i nasion łubinu wartościowe związki chemiczne, które zostały następnie wykorzystane przy produkcji chleba, makaronów, sosów i ciast. Nie mają nieprzyjemnego dla niektórych posmaku, nadal jednak korzystnie wpływają na zdrowie, np. obniżają poziom cholesterolu.
Prezes Google'a doradcą Obamy
28 kwietnia 2009, 09:28Prezes Google'a, Eric Schmidt, otrzymał od Baracka Obamy propozycję zasiadania w Prezydenckim Zespole Doradców Naukowych i Technologicznych (PCAST). To grupa doradcza, która ma skupiać liderów w dziedzinie nauki i inżynierii. Jej celem jest tworzenie strategii działania prezydenta w dziedzinach, w których znajomość nauki i technologii jest kluczowa dla rozwoju ekonomii.
Płodne świergotanie
3 grudnia 2009, 09:49Samice pand wielkich (Ailuropoda melanoleuca) są płodne przez zaledwie kilka dni raz w roku. By samce nie przegapiły tego ważnego momentu, panie informują o swojej gotowości do rozmnażania za pomocą charakterystycznych świergoczących nawoływań.
Nowy laser bije rekord krótkości: 12 attosekund
13 maja 2010, 11:02W życiu rzadko potrzeba nam precyzyjniejszego pomiaru czasu niż powiedzmy jedna sekunda. W fizyce potrzeba dużo więcej, kiedy badane zjawiska trwają przez czas mierzony w trylionowych części sekundy. Nowy laser pozwala na aż tak precyzyjne pomiary.
Zdrowsze kimchi
2 września 2010, 08:43Kimchi to tradycyjne danie koreańskie. Przygotowuje się je z fermentowanych bądź kiszonych warzyw, przede wszystkim kapusty pekińskiej lub chińskiej, białej rzodkwi, cebuli i ogórków, a także papryczek chili. Tradycja tradycją, ale ważne jest też dotrzymanie kroku światu, stąd pomysł jednej z południowokoreańskich firm, by wyprodukować popularną przystawkę o niższej zawartości soli.
Pierścienie Saturna - pozostałości po księżycach?
14 grudnia 2010, 13:08Robin Canup z Southwest Research Institute wysunęła teorię, która ma wyjaśniać zarówno powstanie pierścieni jak i ich niezwykłą budowę. Uczona uważa, że pierścienie to pozostałości po nieznanych, dużych księżycach, które miały średnicę liczoną w tysiącach kilometrów, a więc były podobne do Tytana.
Gaz łupkowy nie lepszy od węgla?
19 kwietnia 2011, 12:00Gaz naturalny jest postrzegany jako paliwo bardziej przyjazne środowisku niż węgiel. Biorąc bowiem pod uwagę wartość energetyczną metanu, głównego składnika naturalnego gazu, ma skutkować mniejszą niż w przypadku węgla emisją CO2 do atmosfery. Stąd też, m.in., rosnące zainteresowanie gazem łupkowym. I stąd też olbrzymia burza, jaką wywołały badania uczonych z Cornell University, które zostaną opublikowane w najbliższym numerze pisma Climate Change.
Odczynnik sprawia, że mózg staje się przezroczysty
6 września 2011, 11:40Naukowcy z RIKEN Brain Science Institute (BSI) opracowali wodny odczynnik, który sprawia, że tkanki stają się przezroczyste. W piśmie Nature Neuroscience ukazały się wykonane dzięki mikroskopowi fluoroscencyjnemu trójwymiarowe zdjęcia neuronów i naczyń krwionośnych w głębi mysiego mózgu, a także normalnych i przezroczystych embrionów gryzoni.
Alan Turing miał rację
20 lutego 2012, 18:15Naukowcy z King’s College London jako pierwsi przeprowadzili eksperymenty potwierdzające prawdziwość teorii Alana Turinga, która dotyczy sposobu formowania się w przyrodzie wzorców takich jak np. paski na ciele tygrysa.